Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor szembe mész a józan észnek

2019. január 29. 14:29 - Széltoló Varászlo

Egy gondolat: Sherlock Holmes

Filmek, Sorozatok

Üdvözlet Szélhámosok. Tudtátok hogy az átlagemeberek mindegyike az átlagnál intelligensebbnek gondolja magát, még ha hangosan nem is nyilvánítja ki? Paradoxon ez a javából, mert ha mindenki okosabb mint az átlag, akkor az átlag magában egy korrupt , téves eredmény. Ugyanakkor, ugyanazok az átlagemberek arra is hajlamosak, hogy embertársaikat az átlagosnál valamennyivel kevésbé intelligensnek gondolják. Lehet ez az egész csak a genetikailag belénk kódolt egészséges nárciszizmus eredménye? Fene sem tudja. Mindenesetre ma egy olyan karakterről lesz szó, aki valóban intelligensebb a nagy átlagnál, de amikor a bölcsességet meg a szociális értékeket dobta ki, elveszett az egyik kockája. Hölgyek, Urak, Szélhámosok, Sherlock Holmes!

A Karakter

 

Sherlock Holmes kitalálója nem más mint a skót származású Sir Arthur Canon Doyle. A dedukció mestere  fő fegyverei a predikció, az obszerváció és a felhalmozott lexikális tudás. Önromboló ember, egyes elméletek szerint Asperger szindrómás (nem bizonyított) mások szerint csak bunkó és antiszociális. Hobbijai a méhészkedés és a hegedű, és ennyi legyen is elég, egyenlőre.

A filmes történelem folyamán több mint 10 színész játszotta el már a karaktert, de mi foglalkozzunk most csak azokkal az adaptációkkal, amelyek 2000-től errefelé születtek. Ezekből három van, a Guy Ritchie féle filmek, a Steven Moffat jegyezte BBC sorozat és az amerikai sorozat Robert Doherty gondozásában a CBS-en.

 

A filmek

 

A két amerikai nagyköltségvetésű film 2009 ben és 2011-ben jelent meg, Guy Ritchie rendezésében és Robert Downey Jr. , illetve Jude Law főszereplésével. A setting autentikus, korhű, a rendezés ott van a szeren, bár GR-től nem is várunk kevesebbet. A két főszereplő szépen elviszi a filmet, látszik rajutk hogy élvezik a szerepüket. Mindkét film Sherlock egy-egy mumusára épül, mert amedig az első rész a misztikum demisztifizálásáról, Lord Blackwood "mágikus" feltámadásáról és "varázsos" tetteiről, addig a második rész a földhözragadtabb, ámde messze zseniálisabb, James Moriarty professzor összeesküvéseiről és világuralmi terveiről szól. És nem is lehet elmenni melletük, a gonoszok jók, igazán, súlyuk van, kihívást jelentenek Holmesnak, nem csak holmi MonsterOfTheWeek jellemek. 

A filmeken errősen meglátszik GR kézjegye is, mint a helyzet, úgy a karakterkomikum kiválóan van tálolva, az ökölvívás és úgy anblock az akciójelenetek kicsit túl vannak tolva (szerintem) de soha nem giccsesek, tolakodak. A második rész erdei menekülése kimondottan látványos, minden robban, minden recseg, mégis, egy pillanatra sem volt Michael Bay utóíz a számban tőle. Le a kalappal srácok! Ja, és pedzegetik, hogy minekutána RDJ leteszi a Vasember páncélját az Endgame után, lesz egy harmadik rész is. Várós!

 

Európa

 

A két amerikai film között a BBC kiadta a saját sorozatát, ami simán csak a Sherlock nevet kapta. Rendezője a Doctor Who-ból jól ismert Steven Moffat, főszereplők Benedict Cumberbatch és Martin Freeman. Ez a sorozat a jelenkori Londonba helyezi át a karaktereket és az eseményeket de hű marad az eredeti Doyle féle novellák és regények eseményeihez. Az eredmény egy könnyen nézhető, de nehezen megérthető őrület. Rengeteg információ, pörgő cselekmény, folyamatos haladás és "mostmiakurvaéletisvan" érzés jellemzi ezt a sorozatot, hűen Steven Moffat rendezői stílusához. A főszereplők pedig, nos, keresve sem lehetett volna embereket találni a szerepekre. Akármekkora is feszkó a két színész között, ez a játékukon egy pillantra sem látszik meg. Nem történik meg sokszor, de ebben a sorozatban elhittem hogy nem is színészek játszanak, hanem a "valódi" karakterek. 

2010-től idáig négy évad jelent meg, évadonnként 3 epizóddal, kivéve a negyediket, amelyikben van egy "nulladik" rész, amolyan karácsonyi különkiadás (ez mégiscsak BBC). Sajnos nem valószínű hogy Benedict és Martin még valaha együtt fog forgatni, dehát #reményhal, ugye...

 

'murica

 

Na és akkor jöjjön a biztosítek teljeskörű kibaszása, az amerikai sorozat, ahol semmi sem szent. Hagyjuk Londont, a Baker Streetet, legyen New York és egy jellegtelen cím, hagyjuk a Scotland Yardot és legyen az NYPD, hagyjuk a szociopátiát és legyen gyógyuló drogos, lelki sebekkel. Ja és John Watson se legyen John Watson, mert kurvára PC vagyunk ám mi itt Amcsiban, legyen Joan Watson... Azt a kúrva héccencségit neki kéremszépen, hát mi a faszkarika ez? Elementary, mert szerencsére Moffaték már védették a sorozatnevet 2012re, mikor ez a förmedvény indult. Pihekönnyű, mindeni Sherlocki áttitűdöt nélkülöző sorozat, lanyha ellenfelek, néha már bántóan nyilvánvaló fordulatok és végső soron nem Holmes-i metodika. Az amerikaik pedig imádják, az IMDB-n a hetedik évad még minig 7.9-et kap... Csak azt nem értem, hogy ha ez az ottani közönségnek bejön, akkor a BBC sorozat epizódjait hányszor kellett megnézniük, hogy egyáltalán megértsék a történéseket, a dedukciós vonalakat és a kusza szálakat? Igen, azt akarom mondani, hogy ez egy Sherlock Light, PC köntösben, annyira lebutítva, hogy az Idaho-i redneck is megértse két asszonyverés között. Köszönöm, nekem ennyi épp elég is volt belőle...

 

EPILepsziolÓGUS

 

Nos, Szélhámosok, kíváncsi vagyok a véleményetekre, kinek melyik a kedvenc adaptációja? Kedvenc szerepjője, Sherlockja, Watsonja? Ezek közül valamelyik, esetleg valaki régebbi? Bátran ugassatok be a kommentszekcióba, vagy a FB poszt alá. Ezúttal lejátszási linkeket nem adok, a jobb oldali dobozokon keresztül könnyen odataláltok mindhez. Én még mindig Széltoló vagyok, a Manaháló legyen kegyes Hozzátok továbbra is, aviszlát!

ui. Peter Cushing, az egyik személyes kedvencem mint Sherlock Holmes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeltoloblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr414595880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Amikor szembe mész a józan észnek
süti beállítások módosítása