Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor szembe mész a józan észnek

2019. január 18. 15:02 - Széltoló Varászlo

Széltoló játszik: EvE Online

Kocka, Gaming

Szevasztok Szélhámosok, ma egy olyan dolog jön, ami eddig nem volt a bolgon. Emlegettem ugye, hogy szeretek számítógépes játékokkal játszani. Namármost, közelről sem játszhatok annyit, amennyit szeretnék, de még így is többet játszok mint amennyit kellene. Szakmámból és életvitelemből kiindulva, nem vagyok egy gyorsreagálású ember, mindig a lassabb, megfontoltabb játékmenetek tudtak inkább lekötni, ahol van időd döntést hozni, majd azt megkérdőjelezni, elvetni, megvárni míg újra kinől, elvesztni, emailben tanácsot kérni Bill Nigh-tól, majd meglelni a bejárómatrac alatt a kutya álltal megrágva, összevarrni, kiterjeszteni a Jedi Nagytanács elé, és ha minden flottul megy, 48óra gondolkodási idő után megtenni a lépést. Kérem tisztelettel, terítéken az EvE Online!

Mi is ez?

 

Nos, az EvE Online nem más mint egy MMORPG annak minden bájával-bajával. Kezdetnek egy kis kedvcsináló, csak hogy tudjátok miről is pofázok:

 

 

Na, most felejts el mindent amit láttál, mert a játék nem erről szól. Ha akciót akarsz, nagy úrcsatákat, felrobbanó bolygókat és űrállomásokat, ez nem a te játékod, menj játssz valami Star Wars címet. Ez egy végtelenül komplex táblázatszimulátor, amikből folyamatosan nyitva lesz előtted 3-4 darab, ellenkező esetben nem fogsz érteni semmit és szarul is fogod érezni magad.

Személy szerint a játékot négy nagyobb részre tudnám bontani, igaz vannak átfedések a részek között, de ezekről később. A négy nagyobb területe a játéknak a gyűjtögetés, kereskedelem, felfedezés és a harc. 

A gyűjtögetés, mint olyan, javasolt minden kezdő játékosnak, ugyanis bányászhajókat már relatív olcsó pénzen be lehet szerezni, felszerelésestül, midenestül. Ha békés bányászként tengeted a mindennapjaidat, vagy űrcsaták romjainak eltakarítójaként, szépen lassan igen tekintélyes tőkére tehetsz szert, hacsak Stark bele nem köp a levesedbe, mint a Spiderman Homecomingben... Itt is vannak Starkok, DE nyitva áll a lehetőség, hogy idővel te is felverekedd magad közéjük...

A kereskedelem. Woah, basszameg. Nem vagy jártas a tőzsdén? Nem tudod hogy működik a kereslet-kínálat szabályrendszere? Nem bámulod naponta a kriptotőzsdéket várva a bullrunt? Nem alkotsz elméleteket, rajzolsz grafikonokat a jelenlegi értékpapír állásokra, megpróbálva ezálltal kitalálni merre fognak tendálni az árak? Nos, kiskomám, van egy szar hírem, nem fogsz jó tradeket csinálni az EvEben. Ez az a játék, ami folyamatosan megfizet egy marék Wall Streeti brókert, hogy kordában tartsa a belső gazdasági egyensúlyát, sőt a kriptopénzek előrehaladtával 2017 óta kriptoszakértők is segítik a munkájukat. Nem véletlen hogy az EvEnek van a legstabilabb gazdasága minden MMoRPG között. Ja, most figyelj, mutass még egy olyan játékot, amellyel pénzt kereshetsz... Mert az Eve-el azt is lehet, nem is komplikált. Szóval, a játékban van két fizetőeszköz, az ISK és a PLEX. Ha bányászol és eladod az ércet, ISKet kapsz. Egy PLEX ára kb 3.500.000 ISK, legalábbis január 15-én ez volt a Jitai árfolyam. Namost, 500 PLEX-el váltod ki az Omega státuszt (bővebben később), vagy ha már megvan, meghosszabíthatod, vagy az Eden Store-ban ELADHATOD 15 ropogós dollárért, minusz a kereskedelmi jutalék, mert a gyártóknak is jól kell járnia, ugye. Ugyanitt, ugyanezért a 15 dollárért megveheted az 500 PLEXet, ezesetben ugye pluszba megy a kereskedelmi jutalék, mert gyártóknak is jól kell járniuk. Ezáltal kijelenthető, hogy a játék előfizetéses, DE kifarmolhatod magadnak az előfizetést, ha kitartó vagy. Nem kell sok hozzá 500X3.500.000 ISK. Nekem három hét után már van kb 50 milla, de casualba tolom.

Felfedezés. To boldly go, where no man has gone before, mondja a Star Trek TNG főcímében Jean Luc Picard, az EvE meg rátesz egy lapáttal, hogy for your own profit, capsuleer (Bővebben később, megintcsak) Mi vár itt rád? Féregjáratok, anomáliák, aszteroidamezők, gázfelhők, amit csak elképzelni tudsz, egy akkora csillagtérképen amekkorát csak nem szégyellettek gyártani a játékhoz. Megintcsak a három hét alatt egy, azaz 1 %-át jártam be az ISMERT térképnek, nem is beszélve a még fel nem térképezett területekről. a játék 2003ban indult és még mindig van mit felfedezni benne, kéremszépen, mi ez ha nem őrület??? Amikor a WoW csak szakaszosan adja ki az új expanziókat hogy ne legyen gyorsan unalmas a content, itt ez a kicsi csíra játék, amit 15 éve nem tudnak teljesen bejárni?! A térkép ismert része 7.800 rendszert tartalmaz, az ismeretlen pedig, óvatos becslések szerint is 15k körül bolyong... Szóval be a gépbe, szkennereket, probe-okat élesre és csapathatod neki, jó kis ISKért.

Harc. Milyen játék lenne ez, ha nem lenne benne harc? Valószínüleg kicsit rosszabb mint így, hogy van benne... érted, "kicsit"... A fent említett 7.800 rendszeren négy nagy birodalom és megannyi kis uradalom osztozik. A négy nagy birodalom a Amarr, a Gallente, a Caldari és a MInmatar, mind mind másmilyen világnézettel, politikai rezsimmel és értékrenddel. Van egy ötödik faj is, a Jovi, de az nem játszható. Mindezen levesbe csapjunk még bele számos kalózcsoportosulást, ellentétes érdekű megacégeket, az NPC rendőrséget (CONCORD), a játékos klánok területi viszályait és olyan katymaszt kapunk, hogy a fegyvereink sose hülnek ki teljesen.

Átfedések, mert ilyen komplex világ nem létezhet nélkülük. Nem lehetsz csak békés kereskedő, mert valaki rád fog küldeni egy flotta kalózt, meglátod. Bányászni sem fogsz nyugisan, mert az az aszteroida mező hétszentség hogy valaki más vélt vagy valós tulajdona. Elmész felfedezgetni? Ahham, jó ötlet, csak garant hogy a kinézett relikviát valami ősi rutyutyuisten megszállott hívei védik három csatacirkálóval... Sikerült mégis megszerezned? Egyszerre ugrik a Gallente és az Amarr hatóság a nyakadba, hogy honnan a cucc? Nagy nehezen eljutsz vele egy nagyobb kereskedelmi központba és boldogan piacra bocsájtod? Bad news, bitch, valaki egy ellenséges szövetségegből meglátta hogy kiraktad, és mivel 18k PLEX pihen a számláján, megteheti hogy leveri az áradat kemény 1%-ra, csak mert eszébe jutott, hogy egy klántársad három éve rondán nézett rá... Grat, elbasztál egy napot az életedből 23k ISKért, szép volt, taps, taps. MIt akarok ezzel mondani? Nem koncentrálhatsz csak egy területre a négyből, mindben egyszerre kell fejlődni. És akkor még nem beszéltem a citadellákról, gyártósorokról, flottákról, szerződésekről... Reggelig folytathatnám.

 

Játéktechnika

 

Amikor beregisztrálsz az EvEbe, te egy capsuleer vagy. Egy klón, ami egy kapszulában vegetál (Matrix 1, megvan?) Nem kell innod, ennedd, aludnod, dugnod, semmi ilyesmit. Ezt a kapszulát, burkot, helyezed át egyik hajódból a másikba, attól függően éppen mit szeretnél csinálni. Ha szét is lövik a hajót körülötted, vagy te állítod ütközőpályára egy nagyobb hajó ellenében, vagy telibever egy meteorraj, vagy akármi, a kapszula túléli és visszamehetsz vele a bázisodra, vagy akárhova. Ha egy másik játékossal harcolsz és az legyőz, van rá opció, hogy trófeaként szétlövi a kapszuládat ezzel megölve téged. Jó hír, hogy napi egy medical klón áll a szolgálatodra, amibe a halálod pillanatába átteleportál a tudatod és minden megy tovább. Ha vagy olyan hülye és aznap kinyiratod magad mégegyszer, nos, pajti, vársz ameddig le nem jár a tájmer, bizony. addig no game for you... hacsak nem vagy Omega klón, azaz nem vettél prémium fiókot, 30 napra 500PLEX-ért, mert akkor sok minden más mellett végtelen medical klónod van, az általad kiválasztott állomáson.

Mit ad még az Omega? MIndenekelőtt hozzáférést az összes hajóhoz. Mert azokból sincs kevés. Fregatták, rombolók, cirkálók, csatacirkálók, csatahajók, csillagrombolók, vonták, kompok, amit akarsz. Bemutatom az Amarr hajókon:

isis_blog_eliteview.jpg

Piros vonallal jelöltem mi az ami alfa klónként érhető el. Ami az fölött van, az Omega exclusive. A bal felső sarokban látható a négy nagy faj és a többi játszható kis faj, mindnek saját hajói vannak. A hajókon túl Omegaként hozzáférsz minden felszerelési tárgyhoz (arról nem mutatok képet, mert millió fajtája van már csak az alfának is, lehetetlen lenne bemutatni minden fegyvert, pajzsot, páncélt, meghajtót, CPU-t, drónt, őrület mennyi a content abban a szekcióban), kissebb jutalékkal kell dolgoznod a piacon, a gyárban, mindenütt, dupla tanulási sebesség a skillekre illetve... nos igen, omegaként minden skill megtanulható, teljesen, nem csak néhány, hármas-négyes szintig. mindez 500 PLEX, vagy 15 euró, ahogy jobban tetszik...

 

EPIlepszioLÓGUS

 

Biztos kihagytam valamit. Ha nem érted, ne engem hibáztass, ez a játék annyira komplex, hogy lehetetlen mindent elmondani róla. Ha kérdésed volna, ki vele itt vagy a Facen, válaszolok rá ahogy tudok. Mellesleg a YouTube tele van oktatóvideókkal az EvE-ről, ha felkeltettem az érdeklődésed, ott is tallózhatsz, van anyag szarásig...

Mi a véleményetek Szélhámosok, lenne létjogosultsága ilyen és ehhez hasonló posztoknak alkalomadtán? Van értelme ilyesmikről írni? Én Széltoló voltam, a Manaháló legyen kegyes Hozzátok, aviszlát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeltoloblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7514570562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Amikor szembe mész a józan észnek
süti beállítások módosítása