Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor szembe mész a józan észnek

2018. december 25. 16:34 - Széltoló Varászlo

Egy gondolat a rovarokról

Filmek, Sorozatok

Rovarok. Utálom a rovarokat. Mindenki utálja a rovarokat, ugye? Egyesek annyira utálják őket, hogy látni sem bírják őket, inkább megeszik... Ma mégis róluk lesz szó. Konkrétabban egy dongóról meg egy maroknyi pókról. Szóval essünk is nekik, mint kínai kislány a sűltcsótánynak.

 

Űrből a Dongó

 

Annakidején odáig voltam a Bay féle Transformers filmekért, meg vissza. Annakidején. Ma már inkább letagadnám, de üsse kavics, nem lennék Széltoló ha nem lennék kicsit fura. Ellenben tagadhatatlan, hogy mára édeskevés lenne ha csak arról szólna egy film, mi robban nagyobbat? Ettől több kell 2018ban, és ezzel mint a rendező, úgy a stáb is tisztában volt. Visszatértek hát a gyökerekhez és a G1 karaktereit alapul véve, nekiálltak történetmesélni. És fuck that, bitch, milyen jól sikerült! Komolyan mondom, agyalnom kellett hogy mit rosszat tudok mondani a filmről, hogy ne menjek át kisfiús ömlengésbe, de nem sokra jutottam. A CGI végre "a kevesebb a jobb"elvét követve bírta saját magát működésre, az emberkarakterek mondhatni jók voltak, kivéve szegény szomszédsrácot, akit nem tudom miért kellett beleerőltetni a filmbe, hiszen gyakorlati haszna nincs, szerelmi szálnak gyenge mint a fing a szélviharban... A kötelező inkompetens, irritáló "felnőttek" is rendben voltak, John Cena-t továbbra sem láttuk,  Hailee Steinfeld pedig végre nem csak dekorációnak van ott a filmben, hanem játtsza is a főszerepet.

De nézzük mit is kapunk a filmtől? Kapunk egy ŰrDongót, ahogy a film neve is sugallja, meg pár álcát. Ennyi. Nincs világok harca, kivételesen senki sem akarja ideteleportálni semelyik bolygót, kontinensnyi robotkolosszusok sem zuhálják egymást Boston méretű városokkal, és még csak a Chrysler buildinget sem csupálják ki a helyéből. Igaz egy kissebb vízduzzasztó gát összeomlik, de az a film klimaksza, meg van bocsátva. Kapunk még pár embert is, akik inkább hülyék mint őrültek, és kapunk még pár embert akik meg inkább őrültek mint hülyék. Értitek mire gondolok. Ha nem, majd a film után megértitek.

Összességében igen jóra kerekedett ez a film, legyen bár reboot, vagy új univerzum, mindegy. Jó volt a robotok megjelenítése, a G1-es kinézetek telibeverték a nosztalgiafaktor biztosítéktábláját, az utolsó képsor pedig, amikor Dongó felzárkózik ahhoz a nyergesvontatóhoz a hídon... nos, az könnycseppet csalt a szemembe. De hogy az emlegetett negatívum se maradjon el, nem tudom hogy ez baki volt-e, vagy csak a szokásos Hollywoodi inkonzisztencia, de ha Dongó csak a Földön kapta meg a nevét, addig csak "rendszáma" volt, akkor Cliffjumper miért Cliffjumper a Cybertronon, amikor ott nincsenek is cliffek amikrő jumpolni lehetne? Vagy talán az nem lett elmagyarázva, hogy Dongó csak egy közkatöna, amolyan nevesincs tömegbaka? De akkor Optimus miért egy kis senkit küldene a Földre? Logikátlan, de ez legyen a film legnagyobb baja.

Nézzétek meg. Komolyan. Lehetőleg magyarul, hiszen mély filozófiai eszmefuttatások nincsenk a filmben, a szinkronban meg megbújtak a TheVR-os srácok is... "Bírom ahogy pukkannak..." Hülye vagy Pisti... Na mindegy IMDB link, itt pedig megnézheted magyarul.

 

Mennyi pók...

 

A másik bogaras filmünk, jobban mondva animációs filmünk, az új Paukembör, ahogy neves kollégám nevezte pár éve. Namármost, ez nem Az a pauklögíny, aki megismerhettünk eddig a nagy trilógia/reboot/MCU levesben, hanem egy hatvankettedik. Előzetes tudást igényel a film multiverzumokról, Einstein-Rosen hidakról és a skizofréniáról. Multiverzumokról, mert sok a szpájdermen errefelé, akik egy gonoszul felépített E-R hídon szippntódnak ide olyan vizuális effektusokkal, hogy attól még a sarokban telelő petúnia is skizofrén rohamot kap. 

Főhősünk, Miles Morales, akit, láss csodát, megmar egy radioaktív pók, ahelyett hogy szépen csendben növesztene magának és harmadik lábat miközben éppen meghal, Peter Parkeréhez hasonló erőket fedez fel magában. Közben bekapcsolnak egy részecskegyorsítót, meghal Peter Parker pókembere, de nem baj, mert lett helyette hat másik. Ide mennek, oda mennek, Miles megtanulja használni a képességeit, közösen legyőzik a gonosz Kingpin/Doctor Octopus kombót sleppestül mindenestül, hazamegy a sok másik pókember, végefőcím. 

Értem én hogy egy Bosszúállók kaliberű csapatot nem lehet kellőképpen felvezetni, mozgatni és a lehetőségeiket kellőképen kihasználni egy másfélórás animációs filmben, de amit itt csináltak, azt még az Arrowverse teamupjai is felülmúlják. Hat különleges pókembert kapunk, akikről semmit sem tudunk meg, vagy csak nagyon keveset. Gyenge megoldás, pont olyan gyenge, mint hogyha Parti Misi rendezte volna az Űrdongót. Mondjuk nem is csoda, hogy hivatalosan nem része az MCU-nak.

Technikailag viszont nagyot hoz a film. Ahogy váltogat az ábrázolásmódok között, az valami mesteri. 3D alapon 2D-s karakterek, nem mintha nem láttunk volna már egy raklapnyi hasonlót, de itt ez meg lett fejelve az Anime, Noir, Looney Tunes rávágásokkal. Tényleg le a kalappal a technikai stábnak, merész húzás volt, szerintem bejött.

Összességében, olyan erős nyeeehh kategória, egyszernézős. Nem rossz, de nem is igazán korszakalkotó. Kihagyott ziccer, sokkal több volt a koncepcióban. Szokásosan IMDB link, illetve lejátszás...

 

EpiLEPSZIOlógus

 

Úgy látszik nekünk már csak a rebootok maradnak. Igazzá vált az a tézis, hogy Liszt óta nincs új hang a zongorán, hiszen mást sem hallani mint hogy ezt rebootolják, azt remake-elik, hát megmurdelt a brainstorming division Hollywoodban is, nem csak a BBC-nél? Most is, Man In Black reboot, amihez mindjárt trailer is van, Karib tenger kalózai reboot, ami még csak terv szinten létezik, hát mi jöhet még? Mindenesetre jó mozizást Szélhámosok, én még mindig Széltoló vagyok, a Manaháló legyen kegyes Hozzátok, aviszlát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeltoloblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2014514104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Amikor szembe mész a józan észnek
süti beállítások módosítása